Portörlés mesterfokon

Nem mindegy, hogy mivel próbálunk megszabadulni a szekrények tetején, a könyvek lapjain, a TV monitorján vagy a reluxán felgyülemlett portól. Nedves vagy száraz, sima vagy mikroszálas kendővel, esetleg szivaccsal essünk neki? Mutatjuk a legjobb tippeket, hogy a portörlés valódi tisztaságot, és ne csak a por felkavarását eredményezze.

A portörlés az egyik legmostohább házimunka, hajlamosak vagyunk a végtelenségig halogatni, hiszen más teendőkkel ellentétben nem tűnik annyira sürgetőnek. Pedig a lakásban összegyűlt por igen alattomos és mivel a légmozgással a levegőbe kerül, egészségünkre is ártalmas lehet. Ha a megfelelő módszert választjuk, akkor nem fog köhögési rohamba fulladni a nagy poreltakarítás. Íme, egy kis útmutató!

Kezdjük a szekrényekkel! Könnyen lehet, hogy évek óta nem néztünk a bútordarab tetejére, így nagy eséllyel vastag porréteg fog várni minket. Fogjunk egy közepesen benedvesített nagy szivacsot, és határozott mozdulatokkal töröljük le a por legjavát. A portakaró jelentős részének eltűntetése után már láthatóvá válik a bútor eredeti színe, ekkor jöhet a szintén nagy méretű nyirkos mikroszálas törlőkendő, melynek segítségével a maradék poratkától is megszabadulhatunk. A mikroszál rendkívül sűrű szövésű, így csodásan rátapad a felületre, és minden egyes porszemet magába zár. Ha a sokadik törlés után már nem szürke a kendő a portól, akkor jöhetnek az utolsó simítások. Egy száraz, szintén mikroszálas törlőkendővel menjünk végig rajta, ezáltal fényt adva és ápolva a felületet!

A másik mumus a házban a függönykarnis, melynél sokakat az rettent vissza a leginkább, hogy létrára kell mászni az eléréséhez. Ha erre rávettük magunkat, megnyugodhatunk, mert a nehezén már túl vagyunk. Egy benedvesített BONUS Brilliant szivaccsal kezdjük el a por leszedését aprólékos mozdulatokkal, figyelve a kisebb zugokra és hajlatokra. A kendőt ilyenkor felejtsük el, csak beleakadna a csiptetőkbe. Valószínűleg többször is ki kell majd öblítenünk a szivacsot a művelet közben, de tartsunk ki, az utolsó körben már csillogni fog a karnis! Ha szükséges, végezetül puha, száraz mikroszálas kendővel töröljük át, és élvezzük a munkánk eredményét!

Ha már az ablaknál járunk, ne álljunk meg a karnisnál, az ablakpárkányra nagy eséllyel szintén ráférne egy kis törődés. Ide a legideálisabb a szivacskendő, méghozzá alaposan benedvesítve és jól kifacsarva. Egyetlen húzással felszedi a port, ne lepődjünk meg, ha szinte fekete lesz a kendő a szennyeződésektől. Addig ismételjük, ameddig teljesen tiszta nem lesz, majd egy száraz mikroszálas kendővel tökéletesítsük az eredményt. Vagy ami még jobb: egyszerűen nyissuk ki az ablakot és hagyjuk, hogy magától megszáradjon!

Ha belejöttünk a portörlésbe, akkor ne hagyjuk ki a monitorokat sem, különös tekintettel a televízióra. Ezek a legérzékenyebb felületek, így nagyon fontos, hogy a legmagasabb minőségű, mikroszálas kendőt használjuk enyhén nyirkosan, vegyszer nélkül. Töröljük le a port, de ne várjuk meg, hogy a nyirkos kendő által hagyott nedvesség magától száradjon meg, azonnal fogjunk egy száraz mikroszálas kendőt és azzal töröljük szárazra. Ezzel a módszerrel megakadályozzuk, hogy csúnya csíkok maradjanak a fekete felületen.

Végezetül jöjjön a legaprólékosabb portörlési feladat, a feketeöves portörlők kedvenc tevékenysége, a könyvek portalanítása! Először is vegyünk le minden könyvet a polcokról és vigyük ki őket a szabadba, ezt a lépést nem spórolhatjuk meg. Felejtsük el a nedves kendőt, itt egy teljesen száraz mikroszálas kendőre lesz szükségünk. Apró, söprögető, csapkodó mozdulatokkal töröljük le a felgyülemlett port a könyvek éléről, így nem kerül be a lapok közé. Ha jól dolgoztunk, a levegőben szálló por mennyisége lesz a bizonyíték, hogy munkánk nem volt hiábavaló.

Kosár tartalma
A kosarad még üres.
Kosár ürítése
Összesen:
Megrendelés Frissítés
Kosár ürítése Mégsem
Bezárás Megrendelés Frissítés
Vissza
Keresés
Termékek Takarítási tippek Hírek
Choose your language
Magyar English Deutsch Hrvatski Română Slovensky čeština русский український