A nagymama lekvárjának utánozhatatlan íze, a roppanós savanyúságok élvezete – a házi befőzés nem csupán finomságokat ad, hanem régi emlékeket idéz fel. Azonban a hibátlan végeredményhez nem elég a tökéletes recept és a friss alapanyag, a makulátlan higiénia a siker kulcsa. Ehhez kiváló segítséget nyújtanak a Bonus Bioactive Immunetec termékek, amelyek ezüstion-technológiával készülnek.
A befőzés során az egyik legnagyobb kihívás a higiénia fenntartása. Konyhánk tele van láthatatlan kórokozókkal, amelyek pillanatok alatt tönkretehetik a gondosan elkészített befőtteket, sőt, akár betegségeket is okozhatnak. A hagyományos tisztítás sokszor nem elég, hiszen a mikroorganizmusok gyorsan újra megtelepedhetnek, ezért professzionális megoldásra van szükség.
A befőzés titka: a higiénia és a tartósság kapcsolata
A befőzés évszázados hagyomány, amelynek célja az élelmiszerek tartósítása, ízük és tápértékük megőrzése. Akár lekvárt készítünk, akár savanyúságot fermentálunk, akkor lesz igazán tökéletes, ha az elkészítés során maximálisan odafigyelünk a tisztaságra. Bár a befőzés magában foglalja a hőkezelést, amelynek célja a mikroorganizmusok elpusztítása, ez a sterilizációs fázis csak akkor hatékony, ha a kiindulási környezet is tiszta. Csupán egyetlen szennyezett felület vagy eszköz is elegendő ahhoz, hogy ezek a nem kívánt mikroorganizmusok bekerüljenek az üvegbe, és így az egész befőzési folyamat hiábavalóvá váljon. A penész, az élesztőgombák és a baktériumok elszaporodása nemcsak az étel romlását okozza, hanem akár egészségügyi kockázatot is jelenthet.
Milyen kórokozók élhetnek a konyhában?
A konyha ideális környezet a mikroorganizmusok szaporodásához, amelyek miatt ételeink megromlanak és betegségeket is okozhatnak. Az E. coli baktérium például nyers húsokról, zöldségekről és szennyezett felületekről is bejuthat a konyhába. A Salmonella jellemzően nyers élelmiszerekkel terjed, míg a Staphylococcus aureus az emberi bőrről, különösen a kezekről juthat át az élelmiszerekre. Fontos megemlíteni a rendkívül ellenálló spórás baktériumokat, mint a Clostridium vagy a Bacillus fajokat, amelyek porral, talajjal vagy szennyezett alapanyagokkal is bejuthatnak. Utóbbiak még a hőkezelést is túlélhetik és oxigénmentes környezetben (mint egy lezárt befőttesüveg) elszaporodhatnak.
Az élesztőgombák természetes úton is megtalálhatók a gyümölcsök és zöldségek felületén, ahogyan a levegőben is. Amennyiben a befőtt nem zár légmentesen, vagy a hőkezelés nem volt megfelelő, az élesztőgombák könnyedén elszaporodhatnak. Ekkor alkoholt és gázt termelnek (fermentáció), ami a befőtt erjedéséhez és kellemetlen ízéhez vezet.
A penészgombák spórái ugyancsak állandóan a levegőben keringenek. Különösen a nedves, páradús környezetet kedvelik, ahol nemcsak a felületeken, hanem a romlott élelmiszereken is gyorsan megtelepednek. Ha a befőttesüveg nem zár tökéletesen, vagy a befőtt felszíne levegővel érintkezik, a penész könnyedén megtelepszik és jellegzetes, vattaszerű telepeket képez. Fontos tudni, hogy bizonyos penészfajok káros mikotoxinokat termelhetnek, emiatt a penészes befőtt fogyasztása rendkívül kockázatos.
Ezüstion-technológia: láthatatlan pajzs a kórokozók ellen
Az ezüstion- technológia hatékonyságát és működését számos kutatás támasztja alá. Az ezüstionok (Ag+) ereje abban rejlik, hogy széles spektrumon képesek felvenni a harcot különböző mikroorganizmusok, így baktériumok, vírusok és gombák ellen. Fontos szerepet játszanak az antibiotikum-rezisztens baktériumtörzsek elleni védekezésben is. Hatékonyan gátolják például az olyan gyakori baktériumok szaporodását, mint a Staphylococcus aureus (beleértve a rezisztens MRSA-t), a Streptococcus vagy az E. coli, de eredményesek gombák (például Candida) és számos vírus (mint a Herpes Simplex, az Influenza A, illetve bizonyos kutatások szerint a koronavírus) ellen is. A technológia jelentősége abban is megmutatkozik, hogy hatékonyan gátolja a biofilmek képződését. A biofilmek olyan ellenálló mikroorganizmus-közösségek, amelyek sokkal nehezebben pusztíthatók el hagyományos fertőtlenítőszerekkel, de az ezüstionok képesek meggátolni kialakulásukat.
Tiszta felületek, tiszta eszközök – a Bonus Bioactive Immunetec ereje
A Bonus Bioactive Immunetec termékcsalád célja a konyhai higiénia forradalmasítása. A termékek alapját az egyedülálló, ezüstion alapú Immunetec technológia képezi, amely csökkentheti a kórokozók elszaporodását azokon a felületeken, amelyekkel a gyümölcsök és zöldségek érintkeznek előkészítés során. Az ezüstionok elpusztítják a baktériumokat, gombákat és vírusokat, a legjobb pedig az, hogy teljesen biztonságosak az élelmiszerrel érintkező felületeken is. Ezzel a technológiával nemcsak a látható szennyeződéseket távolíthatjuk el, hanem egyúttal megelőzhetjük a kórokozók újbóli megtelepedését, jelentősen csökkentve a fertőzésveszélyt a konyhában. Ez elengedhetetlenül fontos a befőzésnél. A Bonus Bioactive Immunetec termékcsalád nemcsak a kiemelkedő hatékonyságával tűnik ki, hanem a funkcionalitására is nagy hangsúlyt fektettek a fejlesztés során. Például, a Bioactive szivacsok karcmentes dörzsfelülettel rendelkeznek. Ez azt jelenti, hogy nyugodtan használhatjuk a legkényesebb felületeken is, nem kell aggódnunk a karcolások miatt. A Bioactive MicroDUO 2in1 mikroszálas kendő segítségével az üveg és az általános felületeket egyszerre tudjuk tisztítani a kendő két oldalának váltogatásával, és tökéletes az olyan felületekre, mint a konyhapult, az étkezőasztal vagy a polcok felszíne.
Összefoglalva
Sokan úgy gondolják, hogy a befőtt hőkezelése elegendő a kórokozók elpusztításához, pedig ez csak a történet egy része. Konyhánk számos láthatatlan ellenséget rejthet: baktériumokat, penész- és élesztőgombákat. Ezek a mikroorganizmusok a felületeken, eszközökön vagy akár a nyers alapanyagokon is megtelepedhetnek. Hiába a gondos sterilizálás, ha a környezet szennyezett: a kórokozók könnyen bejuthatnak és tönkretehetik a gondosan elkészített lekvárt vagy savanyúságot. Éppen ezért a sikeres és tartós befőzéshez elengedhetetlen, hogy minden munkafelületünk és eszközünk higiénikus legyen. A Bonus Bioactive Immunetec termékekkel garantálhatjuk a makulátlan higiéniát a befőzés során, hiszen az ezüstion-technológia révén hosszan tartó védelmet biztosítanak a baktériumok, gombák és vírusok ellen.
Források:
Rai, M., Yadav, A., & Gade, A. (2009). Silver nanoparticles as a new generation of antimicrobials. Biotechnology Advances, 27(1), 76-83.