Tökéletes tisztaság a színkódolás erejével

Otthonunk higiéniai állapotát még magasabb szintre emelhetjük, ha a takarítás során a színek segítségét is igénybe vesszük. Nézzük, mit jelent a színkódolás rendszere és hogyan alkalmazhatjuk egész háztartásunk ragyogó tisztaságért!

A módszer lényege, hogy takarítás során a lakás minden felületéhez és szennyeződéseihez bizonyos színű takarítási eszközöket rendelünk az alapján, hogy az adott felület mennyire van elkoszolódva és milyen jellegű szennyeződésekkel kell felvennünk a harcot. Aki egyszer próbálta, mindig így takarít majd, a higiénia szintje ugyanis megsokszorozódik. Hogyan? Ha mindig ugyanazt a színű vödröt, felmosót, kendőt és szivacsot használjuk az adott helyiségben, megakadályozzuk, hogy a baktériumok egyik felületről a másikra vándoroljanak és fertőzést okozzanak. Gondoljunk csak bele, a toalettben használt szivacsos törlőkendőt nem szeretnénk a konyhapulton viszont látni, ahol az ételeket készítjük elő. De az sem a legjobb megoldás, ha ugyanazzal a felmosófejjel megyünk végig a nappalin, mint amit a teraszon vagy a fürdőszobában használtunk.

Kapjon minden terület különböző színű takarítási eszközöket! Ez a profiktól kölcsönzött módszer amellett, hogy hatékony, egyéb előnyökkel is jár. A család minden tagja, még a legkisebbek is játékosan megtanulhatják a takarítás fortélyait, különösen, hogy a színek nem csak helyiségeket, hanem szennyezettségi fokot is jelölnek. A piros eszközöket használhatjuk például a baktériumok kedvenc búvóhelyein, a WC-csészében és környékén, a kék pedig lehet kizárólag az ablakoké és a tükröké. Ha ezt a módszert alkalmazzuk, a takarítás leegyszerűsödik. Nem kell fejben tartanunk, hogy mit melyik felületen használtunk, nem kell külön tárolnunk őket, hogy össze ne keveredjenek és nem kell folyamatosan magyaráznunk sem a családtagoknak, hogy melyik eszközt hol használhatják. Egyetlen szín többet mond ezer szónál – ez az igazság sohasem volt aktuálisabb, mint a színkódolt takarítás esetén.

Nincs más hátra, mint átnézni a lakást és meghatározni a színkódokat! A szabályok természetesen nincsenek kőbe vésve. Az alábbi táblázat a legelterjedtebb színpárosításokat mutatja be, érdemes ihletet meríteni belőle!

Négyszínű takarítás

Sárga – általános, zsírmentes felületek vegyszeres tisztítására, mint például a fürdőszobai mosdókagyló, padló

Kék – általános, zsírmentes felületek vegyszermentes tisztítására, például tükrök és ablakok, portörlés

Zöld – élelmiszerelőkészítésre használt és zsíros felületek tisztítására, például konyhapult, mosogató

Piros – szennyezettség szempontjából magas biológiai kockázatú felületek tisztítására, mint például a WC-csésze vagy a bidé

Tipp: a táblázatot a nyaralóban vagy airbnb-ben is kifüggeszthetjük, a színes ábrák segítségével így akár külföldi vendégeink is könnyen betarthatják a higiéniát.

Kosár tartalma
A kosarad még üres.
Kosár ürítése
Összesen:
Megrendelés Frissítés
Kosár ürítése Mégsem
Bezárás Megrendelés Frissítés
Vissza
Keresés
Termékek Takarítási tippek Hírek
Choose your language
Magyar English Deutsch Hrvatski Română Slovensky čeština русский український