Ha szeretnénk megóvni az egészségünket, a takarítóeszközeinket is körültekintően válasszuk ki!

Csak a kioldódásmentes takarítóeszközök biztosítják, hogy a tisztítás során ne kerüljenek olyan anyagok az élelmiszerekbe, amelyek károsíthatják az egészséget.

Élelmiszerbiztonsági szempontból az ételkészítéshez használt felületek vagy az edények tisztítása esetén egyaránt fontos, hogy körültekintően válasszuk ki az ehhez szükséges kellékeket. Nem mindegy ugyanis, hogy milyen takarítóeszközöket használunk, és hogy azokból kioldódik-e valamilyen egészségre ártalmas anyag vagy sem. Utóbbi egyedül kioldódásmentes takarítóeszközökről mondható el.

Amennyiben az élelmiszerekkel érintkező anyagokból káros vegyületek kerülnek az ételeinkbe, az hosszú távon komoly egészségügyi problémákat okozhat. Ez alól a takarítóeszközök sem kivételek, amelyekkel a konyhai felületeket és edényeket tisztítjuk. Ha szeretnénk megóvni a szervezetünket, érdemes odafigyelnünk a megfelelő, kioldódásmentes takarítóeszközök kiválasztására.

Az élelmiszerekkel kontaktusba kerülő vegyületek veszélyei

Az élelmiszerekkel közvetlenül vagy közvetve érintkező anyagok (Food Contact Material, FMC) óriási számban vannak jelen a mindennapi életünkben. Legyen szó csomagolóanyagokról, edényekről, evőeszközökről, vagy akár a gyártás során használt gépek belső felületéről, bizonyos körülmények között egyes vegyületek (pl. lágyítók, oligomerek, nehézfémek, biszfenolok és ftalátok) kioldódhatnak az élelmiszerekbe, ami komoly aggályokat vet fel. Ezek a vegyületek hosszú távon egészségügyi problémákat okozhatnak, például növelhetik a rák kialakulásának kockázatát. Sok kemikália befolyásolja a hormonrendszert, ami termékenységi problémákhoz, növekedési- vagy akár viselkedési zavarokhoz vezethet. Bizonyos anyagok károsíthatják az idegrendszert és különösen veszélyesek a kisgyermekek és a fejlődő magzatok számára, mivel súlyos fejlődési rendellenességeket eredményezhetnek. Csak Európában mintegy 8000 féle vegyi anyag használható élelmiszer-csomagolásban és más FMC-ben – olvasható a CHEM Trust, egy nemzetközi nonprofit szervezet weboldalán, amelynek fő célja, hogy megvédje az embereket és a vadvilágot a káros vegyi anyagoktól.

Milyen előírások vonatkoznak az FCM anyagokra?

Az Európai Unió tagállamaiban az élelmiszerekkel rendeltetésszerűen érintkezésbe kerülő anyagokról és tárgyakról az 1935/2004/EK rendelet szól és meghatározza azokat az általános elveket és követelményeket, amelyeknek meg kell felelniük azoknak az anyagoknak és tárgyaknak, amelyekkel az élelmiszerek érintkezésbe kerülhetnek. A rendelet értelmében minden olyan anyagnak vagy tárgynak, amelyet arra szántak, hogy közvetlenül vagy közvetve érintkezésbe kerüljön élelmiszerekkel, megfelelő mértékben közömbösnek kell lennie annak megakadályozására, hogy olyan mennyiségű anyag kerüljön át belőle az élelmiszerbe, amely veszélyezteti az emberi egészséget, elfogadhatatlan változást idézhet elő az élelmiszer összetételében, vagy az élelmiszer érzékszervi tulajdonságainak rosszabbodását idézheti elő.

A FCM-k kapcsán figyelembe kell venni még néhány speciális jogszabályt is. A műanyagok esetében a 10/2011/EU rendelet, újrahasznosított műanyagok esetében a 282/2008/ EK rendeletet, míg a Kínából származó poliamid és melamin műanyag konyhai eszközök esetén a 284/2011/EU rendeletet.

Milyen vizsgálatok zajlanak a tanúsítvány kiadása előtt?

A Food Contact Safety tanúsítvány biztosítja, hogy a termék megfelel a vonatkozó élelmiszerbiztonsági előírásoknak. A tanúsítvány kiadása előtt számos, szigorú vizsgálatnak kell megfelelniük azoknak az anyagoknak vagy termékeknek, amelyek élelmiszerekkel közvetve vagy közvetlenül érintkeznek. A leggyakoribbak közé tartoznak a kioldódási-, migrációs- és mikrobiológiai vizsgálatok, illetve a fizikai tulajdonságok vizsgálata, amelynek során az anyag szilárdságát, hő- és vízállóságát ellenőrzik.


Kioldódásmentes Bonus takarítóeszközök

A fent említett uniós rendelet a takarítóeszközökre ugyan nem terjed ki, azonban a gyártók számára a kioldódásmentes termékek előállítása lehetőség a versenyképesség növelésére és a fogyasztói bizalom elnyerésére, a márkahírnév erősítésére. 2019-ben cégünk, a Bonus Kft. önkéntes kioldódási vizsgálatoknak vetette alá a termékeit, hogy megbizonyosodjon azok biztonságosságáról. Az ÉMI-TÜV SÜD, Magyarország egyik piacvezető tanúsító cége a Bonus minden termékkategóriája – szivacsok, kendők, dörzsik, gumikesztyűk – kapcsán megállapította, hogy kioldódásmentesek, vagyis élelmiszerrel érintkező környezetben is biztonsággal használhatók.

Források:

https://chemtrust.org/food-contact-materials

https://chemtrust.org/food-contact-materials/#problemchemicals

https://chemtrust.org/hormone-disrupting-chemicals-edcs-faq

https://food.ec.europa.eu/food-safety/chemical-safety/food-contact-materials/legislation_en

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/HU/TXT/HTML/?uri=PI_COM:C(2022)6146

https://www.tuvsud.com/hu-hu/-/media/regions/hu/pdf_files/borchures-and-infosheets/kermi/kermi-elelmiszerekkel-erintkezo-anyagok_a4.pdf

Kosár tartalma
A kosarad még üres.
Kosár ürítése
Összesen:
Megrendelés Frissítés
Kosár ürítése Mégsem
Bezárás Megrendelés Frissítés
Vissza
Keresés
Termékek Takarítási tippek Hírek
Choose your language
Magyar English Deutsch Hrvatski Română Slovensky čeština русский український