Miért fontos a takarítás? Mert boldogunk leszünk tőle!

Ha valaha is stresszesnek, frusztráltnak vagy egyszerűen túlterheltnek éreztük magunkat, amikor rendetlenség volt az otthonunkban, valószínűleg felismertük a kapcsolatot a tisztaság és a mentális egészség között. Ez az oka annak, hogy a takarítás néha olyan jó érzés – és még egy kicsit terápiás is. Mutatjuk, miért fontos a takarítás a lelki békénk szempontjából!

Ha valaha is stresszesnek, frusztráltnak vagy egyszerűen túlterheltnek éreztük magunkat, amikor rendetlenség volt az otthonunkban, valószínűleg felismertük a kapcsolatot a tisztaság és a mentális egészség között. Ez az oka annak, hogy a takarítás néha olyan jó érzés – és még egy kicsit terápiás is. Mutatjuk, miért fontos a takarítás a lelki békénk szempontjából!

Amikor a tisztaságról és a mentális egészségről van szó, egyértelmű az összefüggés. Ha nem vonja el figyelmünket a rendetlenség és a káosz, az segíthet abban, hogy mentálisan is jól legyünk. Cikkünkben körbejárjuk, miért fontos a takarítás a lelkünkre nézve.

Mi a baj a vizuális káosszal?

Felgyorsult és gyakran zűrzavaros életünk során könnyen figyelmen kívül hagyhatjuk azt a hatást, amelyet a fizikai környezetünk gyakorol a szellemi jólétünkre. Hazatérni egy rendetlen élettérbe nyomasztó és kimerítő lehet, míg a tiszta és rendezett otthon egyszerű látványa segíthet ellazulni és levezetni a stresszt egy fárasztó nap után. Kutatások igazolják, hogy a takarítás – vagy annak hiánya – közvetlen hatással lehet a mentális egészségre. A Journal of Environmental Psychology folyóiratban megjelent tanulmány például azt találta, hogy azok, akik rendetlen otthonokban éltek, nagyobb valószínűséggel tapasztaltak depressziót és szorongást, mint azok, akik tiszta, rendezett terekben laktak. Egy másik, a Princeton Egyetem által végzett vizsgálat megállapította, hogy a zsúfolt környezet befolyásolhatja a fókuszálási és információfeldolgozási képességünket.

Ideális esetben az otthon az a hely, ahol pihenhetünk és kikapcsolódhatunk. A rendetlenség azonban megnehezítheti ezt. Azoknál a nőknél, akik nagyobb rendetlenségről számoltak be az otthonukban, a stresszhormon szintje magasabb volt a nap folyamán, mint azoknál, akik takarítottak – olvasható a Society for Personality and Social Psychology folyóiratban publikált kutatásban.

Az otthonunkban uralkodó káosz valójában elvonhatja a figyelmet. Az agyunk egyszerre csak korlátozott mennyiségű ingerre tud összpontosítani. Tehát ha felfordulás vesz körül minket, amikor például otthonról próbálunk dolgozni, az megnehezítheti a tiszta gondolkodást, és könnyen az állandó frusztráció érzéséhez vezethet. A rendetlenségben élő emberek hajlamosak halogatni a fontos feladatokat, sőt egy tanulmány arra a következtetésre jutott velük kapcsolatban, hogy előnyben részesítik az egészségtelen táplálkozást. L

A tisztaság előnyei

Egy olyan világban, ahol sok minden nem befolyásolható, a takarítás a közvetlen környezetünk és az életünk feletti uralom érzését nyújthatja. Ha megszabadulunk a rendetlenség zavaró erejétől, azt is megtapasztalhatjuk, hogy produktívabbak leszünk. Ez fontos az otthoni munkavégzés és tanulás szempontjából. Arra összpontosíthatunk, amire kell, és hatékonyabbá válhatunk a döntések meghozatalában. Az sem mellékes, hogy azt az időt, amit a szükséges tárgyak keresésére fordítunk, pihenéssel tölthetjük.

A rendetlenség tudat alatti üzeneteket küldhet azzal kapcsolatban, hogy nem vagyunk elég jók. Ezek a negatív üzenetek nem tesznek jót az önbecsülésünknek. A takarítási feladatok elvégzése nemcsak szebbé teszi az otthonunkat, hanem sikerélményt és elégedettséget biztosít számunkra, ami növelheti az önbecsülésünket.

Egy tiszta, illatos otthon mindig készen áll a váratlan látogatókra, és nem szigetel el minket a többi embertől. Ha a lakásunkat rendben tartjuk, nem kell szégyenkeznünk a barátaink vagy az ismerőseink előtt, vagyis a takarítás elősegíti a kapcsolattartást.

És még valami: a mentális egészségre gyakorolt ​​jótékony hatásai mellett a takarítás a fizikai egészségünket is javíthatja. Csökkenti az lakásban az allergének számát, és segít megelőzni a penész elszaporodását, amelyek légúti és egyéb betegségeket okozhatnak.

Hogyan építsük be a takarítást az életünkbe?

Tudjuk, hogy a takarítást könnyebb mondani, mint elvégezni, és nem olyan egyszerű időt szakítani rá. De van néhány dolog, amit megtehetünk annak érdekében, hogy ne uralkodjon el a lakásunkban a rendetlenség. Nem kell egy csapásra kitakarítanunk az egész házat! Ha egy kis dologgal kezdünk – például a szennyes ruhák kimosásával –, az segít fenntartani a motivációt a pozitív visszacsatoláson keresztül, így a nagyobb projektek kapcsán is sikeresek leszünk. Összpontosítsunk az első feladat elvégzésére, majd próbáljuk egyenként megoldani a többit. Ha csak ezekre a kis lépésekre koncentrálunk, sokkal könnyebbé válik az egész. A megfelelő zene motiválhat bennünket, és egyenesen felpörget. Takarítás közben hallgassuk a kedvenc slágereinket – így biztosan gördülékenyebben megy majd a munka.

Természetesen, a megfelelő takarítóeszközök és tisztítószerek használatával a takarítás sokkal kisebb erőfeszítést igényel. Egy jó minőségű mikroszálas kendővel hatékonyabban távolíthatjuk el a port és a szennyeződéseket, mint egy régi pamutronggyal. A mikroszálak erejét a felmosás kapcsán szintén érdemes kihasználni. A BONUS+ MicroMOP Soft felmosófej a mikroszálaknak köszönhetően magához vonzza a padlóról a szennyeződést, és eltünteti a felületi baktériumokat.

Van egy jó hírünk! A testmozgás minden formája endorfinokat szabadít fel, és mivel a takarítás felfogható testmozgásnak is, rendrakás közben mindannyian átélhetjük a boldogsághormonok okozta eufóriát!

A rendetlenség jó is lehet?

Bár mi a BONUS-nál abszolút a takarítás pártján állunk, de fejet hajtunk a tudomány előtt. Léteznek olyan kutatások, amelyek alátámasztják azt az elképzelést, hogy a rendetlenségnek van egy jó oldala is. Úgy tűnik, hogy míg a rendezett térben végzett munka arra ösztönzi az embereket, hogy azt tegyék, amit elvárnak tőlük, a rendetlenség lehetővé teszi számukra, hogy megszabaduljanak a társadalmi normáktól és elvárásoktól, és hagyják szárnyalni a képzeletüket. A rendetlenség azonban nem egyenlő a kosszal!

Kosár tartalma
A kosarad még üres.
Kosár ürítése
Összesen:
Megrendelés Frissítés
Kosár ürítése Mégsem
Bezárás Megrendelés Frissítés
Vissza
Keresés
Termékek Takarítási tippek Hírek
Choose your language
Magyar English Deutsch Hrvatski Română Slovensky čeština русский український