Allergénmentes otthon

Bár a kényelmes és egészséges otthon érdekében a takarítás elengedhetetlen, az allergiás emberekre nézve egyenesen létfontosságú. Csak az allergénektől mentes környezetben élhetnek minőségi életet, amelynek megteremtése kihívást jelenthet, de nem lehetetlen. Az alábbi takarítási tippek allergiásoknak szólnak.

Az otthonunkban található allergének eltávolítása jelentősen csökkentheti az allergiában szenvedők tüneteit és meghosszabbítja az életüket. Ennek pedig a takarítás a legegyszerűbb módja. Persze a helyzet nem ilyen egyszerű, hiszen számukra sok háztartási feladat elvégzése nehézségekbe ütközhet, mivel az allergia fellángolását okozhatja. Ideális esetben van valaki a családban, aki a takarítást elvállalja, de ha ez nem lehetséges, akad más megoldás. Következzenek a praktikus takarítási tippek allergiásoknak.

Milyen gyakran kell takarítani a házat, ha valaki allergiás?

Az allergia nemkívánatos része a mindennapi életnek, mégis egyre többen szenvednek tőle. A tünetek a tüsszentéstől és szemviszketéstől a súlyosabb állapotokig, például az asztmás rohamokig terjedhetnek, amihez az otthoni környezet jelentősen hozzájárulhat. Fontos megjegyezni, hogy az allergiások számára a rendszeres takarítás nem csak azt jelenti, hogy a lakást gyorsan fel kell porszívózni, hiszen az átlagos tisztítás ez esetben kevés. A szőnyegek, bútorkárpitok, függönyök, de még a padlók rései is remek búvóhelyet jelentenek a pornak és egyéb allergéneknek, amelyektől csak átfogó tisztítással lehet megszabadulni. De mindenképp megéri a fáradtságot, hiszen az egyéb előnyökön túl, a rendszeres takarítással sok pénzt megspórolhatunk. Azoknak a gyógyszereknek az árát, amelyek az allergia kezelésére szolgálnak. A szakértők szerint a heti egyszeri takarítás általában elegendő ahhoz, hogy az allergéneket távol tartsuk feltételezve, hogy minden alkalommal alapos munkát végzünk.

Mire lehetek allergiás otthon?

Mielőtt belemerülnénk a megoldásokba, kulcsfontosságú, hogy azonosítsuk az otthonunkban megbúvó gyakori allergéneket, amelyek ellen fel kell vennünk a harcot a takarítás során:

Állatszőr azok otthonában is megjelenhet, akiknek nincsenek házi kedvencei, hiszen kintről is behordhatjuk. Az állatszőr-allergiát nem maga a szőrszál, hanem a rajta található bizonyos fehérjék idézik elő, amelyek az állat nyálában termelődnek.

A pollenek a szellőztetés során és a ruhánkra, hajunkra, bőrünkre tapadva egyaránt bejuthatnak az otthonunkba.

Ha a lakásban nyirkos és rosszul szellőző helyiségek találhatók, az penész kialakulásához vezethet.

A csótányürülék szintén gyakori és erős allergén. Rengeteg csótány él a háztartásokban, csak nem tudunk róluk, mert éjszaka jönnek elő.

Egyszerű takarítási tippek allergiásoknak

Ahhoz, hogy a rendrakás során ne súlyosbodjanak az allergiás tünetek, érdemes néhány dolgot szem előtt tartani.

Takarítsunk védőfelszerelésben: az allergia típusától függően a bőr, a szem és az arc védelme elengedhetetlen a kiváltó okok megelőzéséhez. Az extra védelem érdekében olyan maszkot válasszunk, amely eltakarja a szánkat és az orrunkat. Ha hajlamosak vagyunk a bőrtünetekre, javasolt gumikesztyűt viselni.

Mikroszálas kendővel portalanítsunk: A mikroszálas kendők jobban teljesítenek, mint a rongyok vagy a papírtörlő. Magukhoz vonzzák a port, nem pedig szétterítik. Higiéniai szempontból a legjobb, ha helyiségenként eltérő színű kendőt alkalmazunk, vagyis a színkódolt takarítást részesítjük előnyben, amihez segítségül hívhatjuk az antimikrobiális BONUS Bioactive Microcloth kendőt. Ezüstionokkal van átitatva, vagyis vegyszerek nélkül pusztítja el a kórokozókat. A portörlés helyes mikéntjéről itt írtunk.

Fektessünk be minőségi porszívóba: Sokszor felvetődik a kérdés, hogy porszívózhat-e, aki allergiás. A válasz igen, abszolút. Mindaddig, amíg HEPA-szűrővel felszerelt készüléket használ. Ezeket a modelleket úgy tervezték, hogy felfogják a káros allergéneket ahelyett, hogy más porszívókhoz hasonlóan visszaengednék ezeket a levegőbe.

Akkor is takarítsunk a fürdőszobában, ha nem tűnik koszosnak: A penészgomba remekül érzi magát a nedves, meleg környezetben, de szabad szemmel nem mindig látható. Sőt, mire valóban „kivirágzik”, a spórák már milliószámra jelen vannak. Ennek megelőzése érdekében érdemes minden héten megtisztítani a fürdőszobai felületeket, még akkor is, ha makulátlannak látszik. A penésszel remekül felveszi a harcot a 20%-os ecet, ugyanez igaz a szódabikarbóna és víz keverékéből álló sűrű masszára. Amennyiben profi megoldásra vágyunk, az Immunetec Felületbevonó Fertőtlenítő Spray hosszú időre távol tartja a penészt.

Tegyünk a csótányok ellen: A csótányok élelem után kutatva bemásznak a mosogató lefolyójába. Tisztítsuk meg a lefolyót az ételmaradéktól egy pohár ecet és fél pohár szódabikarbóna keverékével, majd ha az elegy már nem habzik, öntsünk a lefolyóba egy liter forró vizet.

Mossunk fel rendszeresen: nem igazán tekintjük a padlót az allergiás emberekre veszélyesnek, pedig az. Az összes por és szennyeződés, amely a cipőinkre tapad, érintkezik a padlóval. Hetente legalább kétszer mossuk fel, de előtte távolítsuk el róla porszívóval a piszkot. A mikroszálas felmosófej egyszerűvé teszi ezt a folyamatot: kevés nedvesség távozik belőle, eltávolítja a felületi baktériumokat, és ha piszkos lesz, bedobhatjuk a mosógépbe.

Textíliák allergénmentesítése

A lakásban többféle textília is található, beleértve a függönyöket és a bútorkárpitot. Ezek heti szintű megtisztítás fárasztó folyamat, ezért inkább törekedjünk az alábbiakra:

Az ágynemű számos allergént rejthet, például poratkákat és a háziállatok szőrét, ezért hetente ki kell mosni legalább 50 Celsius-fokos vízben. Ehelyett fontoljuk meg a nanoszálas antiallergén ágynemű vásárlását, amelyet elég ritkábban kimosni.

A kárpitozott kanapék hemzsegnek az allergénektől. A probléma leküzdésének egyik módja a mosható kanapéhuzat.

Ha lehetséges, kerüljük a függöny használatát. Válasszunk olyan redőnyt, amely kevésbé tartja a port.

Felejtsük el a hatalmas szőnyegeket, nehézkes a megtisztításuk. A vízálló padlót ellenben könnyen felmoshatjuk.

Ne akasszuk ki a ruhát a szabadba száradni, mert megtapadnak rajtuk az allergének. A benti ruhaszárító okosabb választás.

Ha plusz biológiai biztonságot is szeretnénk adni a textíliáinknak, akkor érdemes használni az Immunetec Antimikrobiális textilimpregnálóját.

Használjunk biztonságos vagy természetes tisztítószereket

Köztudott, hogy a legtöbb háztartási takarítószer erős vegyszereket tartalmaz, míg néhányuk környezetbarátnak vallja magát, pedig nem az. Allergiásként vigyázzunk az ammóniát, klórt vagy formaldehidet tartalmazó tisztítószerekkel, mivel ezek különösen irritálók lehetnek. Hipoallergén vagy illatanyagmentes termékeket érdemes választani, a növényi alapú összetevők kisebb valószínűséggel váltanak ki reakciókat. Amennyiben zöld tisztítószereket szeretnénk vásárolni, mindenképpen megbízható márka, például a Cycle mellett döntsünk. Alternatív megoldásként elkészíthetjük saját természetes és biztonságos tisztítószereinket, amelyek rendkívül hatékonyak lehetnek az allergének csökkentésében. A víz és az ecet egyenlő arányban összekeverve természetes fertőtlenítőként és szagtalanítóként működik, a szódabikarbónás citromlé pedig a foltok és szennyeződések eltávolítására alkalmas.

Extra tippek allergiásoknak

A poratkák és penészgombák mind boldogabbak magasabb páratartalom mellett. A páramentesítő csökkenti a levegő nedvességtartalmát, így kedvezőtlen közeget teremt számukra.

A HEPA szűrőrendszerrel rendelkező légtisztítók az egész helyiségben nagymértékben csökkenthetik a levegőben szálló allergének számát. A legjobb, ha folyamatosan működtetjük őket.

Egyes kutatók szerint a megfelelő szobanövények pozitívan befolyásolják a levegő minőségét. A légtisztító fajták közé tartozik a fikusz, az aloe vera és a sárkányfa. Időnként töröljük le a leveleiket nedves ruhával, hogy megakadályozzuk a por felhalmozódását.

Jó tudni! Noha a cikkben szereplő takarítási tippek allergiásoknak segíthetnek, azok életét is megkönnyíthetik, akik nem szenvednek túlérzékenységben.

Kosár tartalma
A kosarad még üres.
Kosár ürítése
Összesen:
Megrendelés Frissítés
Kosár ürítése Mégsem
Bezárás Megrendelés Frissítés
Vissza
Keresés
Termékek Takarítási tippek Hírek
Choose your language
Magyar English Deutsch Hrvatski Română Slovensky čeština русский український